GI metoden och dess myter

GI metoden

Den kända GI-metoden

Vi har tidigare pratat om GI-metoden, litegrann vad den gör och hur det påverkar. I dagens samhälle finns det en mängd av olika bantningsmetoder och även andra typer av metoder för den delen. Antingen ska man bara äta grönt, antingen ska man bara käka typ kött och fett, eller så ska man kanske bara käka groddar och dricka vin. Ingen vet egentligen säkert vilka som fungerar och om de egentligen är hälsosamma. Många metoder är bra. I alla fall för vissa. Men det betyder verkligen inte att vem som helst ska ge sig på modellerna. För många kan de vara rent skadliga.

Myter om GI

Så många modeller och metoder som det finns så finns det lika många myter kring dem. Den största myten är ju att man kan äta allt som har ett lågt GI värde. Något som inte stämmer alls. Även om det funkar i teorin så skall man ändå använda sitt sunda förnuft. Om man tänker efter lite innan så kan man nog se att choklad och godis, som regel, är skadligt. Sen är det klart att man kan unna sig något någon gång ibland. En gång är ingen gång, men det är också lätt att fastna i ett beroende. Eller att man börjar unna sig lite för ofta. Och att det blir en vana mer än någon form av belöning. En annan god myt är att all mat med lågt GI är bra. Så är inte heller fallet. Här gäller också det sunda förnuftet. Över konsumtion av något som kan ses som nyttigt eller onyttigt är aldrig bra. Till exempel om man tittar på en Snickers. Den innehåller både socker och dåliga fetter, men innehållet av just fett och dels jordnötterna gör att GI:t hålls nere.