Svenskarna vill helst ha hemmagjort godis, eller kunna plocka själva

Även om julen kanske är den högtiden som mest står för godis, god mat, glögg och annat så finns också påsken och midsommar. Midsommar är dock en mer snaps och sill-tid.

Ett godisälskande folkslag

Sverige är ett godisälskande folkslag. Och  det är framför allt plockgodis och små bitar i lösvikt som är det vi helst äter. Det måste ju först och främst tyda på att vi alltid vill bestämma exakt hur vår påse ska se ut och vad den ska innehålla. Att be någon annan köpa godis är något som vi verkligen inte vill i rädsla att det blir fel. Och det blir också fel. Eftersom alla bara känner till vilka bitar de själva gillar så har man sedan en påse där man bara kan äta någon bit, tyvärr. Allting började med att drickchokladen kom till på 1600-talet. Den var dock inte i närheten av vad den är idag. Man hade inte kommit på tanken att separera kakaosmöret så den var trögflytande och det fanns som små fettklumpar i drycken.

Hemmagjort är godast

Det hemmagjorda godiset är dock alltid det bästa. Främst då julgodiset och det är även aningen nyttigare än det du får på ICA eller någon annan butik i små lådor. Tidigare kunde det vara ett problem och ta lite tid att få tag på alla dessa ingredienser som behövs men idag är det lika enkelt som någonting annat. Allt finns i matvarubutiker eller liknande. Det kan också vara ett ypperligt presenttips när du inte vet vad du ska ge bort till någon på julen. En fin korg med kanske lite glögg, choklad och knäck tar ju de allra flesta emot. Speciellt om det är hemmagjort. Det är då godiset är som bäst! Även till andra högtider så är vi väl medvetna om att vi ska proppa i oss så mycket godis som vi bara kan.