Svenskars älskade kaffe

Att svenskar älskar att fika och dricka kaffe vet vi nog alla. Många är med i nespresso club, tar en kopp kaffe det första de gör under dagen och lägger sedan upp timmarna efter kaffekoppar. Något som egentligen inte borde vara självklart eftersom kaffe inte är något som vi odlar i Sverige utan måste importera för att få tag på. Men trots detta är vi svenskar otroligt nog de som dricker näst mest kaffe i hela världen. Såhär står det på arbetarbladet.se:

Vår förkärlek till fika är säkert orsaken till att vi är världens näst största kaffekonsumenter. Bara finländarna slår oss.

Vi konsumerar 9,19 kilo kaffe per person och år, det motsvarar 3,4 koppar per dag. Men kafferasten fyller också en viktig funktion på jobbet. Vi har fikat på fyra olika arbetsplatser i Gävle för att ta reda på fikarastens betydelse.

– Fika är ett typiskt svenskt fenomen, säger Ingrid Zakrisson på Upplandsmuseet som nyligen haft utställningen Fikarasten –om konsten att dricka kaffe.

Ordet fika är ett gammalt ord och finns nedtecknat redan 1913.

– Det härstammar förmodligen från det hemliga språk som skinnhantverkare från Malung använde när de vandrade i Sverige för att sälja skinn. De vände på ord och använde dialektala uttryck. Kaffe blev fäka eller fik.(Läs hela artikeln här).

Det är svårt att tänka sig att inte alla i hela världen dricker så mycket kaffe som vi när vi är så vana vid det. Nästan lika otroligt är det att finländarna dricker ännu mer, som om det inte vore nog med vår konsumtion.