Bästa vinupplevelsen med rätt glas

Har du någonsin serverat en dyr champagne i breda coctailglas eller druckit vin ur ett dricksglas? Allt för många människor köper kvalitetsviner utan att tänka närmare på hur de sedan ska serveras. Formen på glaset påverkar nämligen både hur länge kolsyran stannar kvar i glaset, men också hur drycken luftas. Största skillnaden blir förmodligen hur drycken doftar, vilket är mer än halva upplevelsen. Öppningen avgör också på vilken del av din tunga som smaken hamnar först.

Många upplever nog glasvurmen som rent snobberi, men varför skulle vinälskare vara så noga med glasen om det bara var för syns skull? Att välja rätt dryck till maten har blivit en populär sport i våra hushåll – så varför inte bara gå hela vägen och lära sig mer om hur vinet ska serveras! DNs vinguru Alf Tumble förklarar enkla förhållandesätt till hur du ska tänka kring ditt glas. Det gäller att förstå från början att din dryckupplevelse till stor del handlar om doften.

Här är rätt glas till dina viner

För det första finns en bra tumregel när det gäller mousserande drycker, och det är en rätt fysiskt logisk tumregel. Ett mousserande vin bör vara utformat på ett sätt som minskar flödet för kolsyran. Satsa därför på ett champagneglas som har snävare öppning än ”midjan” på glaset. Då maximerar du nämligen längden på champagnen och dryckens aromer bevaras inne i glaset.

När det gäller röda, tyngre och lite äldre viner gäller det motsatta. Många röda viner behöver luftas och få utrymme att utveckla sina aromer. Därför behövs ett större glas med stort svängrum. Se också till att servera det vid rätt temperatur. Många tror att röda viner ska vara rumstempererade, men de ska vara lätt kylda.

Vita viner behöver lite nättare glas än rödvinsglasen för att kunna koncentrera sina aromer. Det gör man bäst med ett lite mindre kuperat glas, som inte har lika stort svängrum. Deras smaker är flyktigare och behöver därför ”fångas in” bättre av glaset.

Ett förhållningssätt som gäller de flesta drycker är att inte fylla glaset för mycket. Fyller du ditt vinglas och bara lämnar en liten bit kvar till öppningen har du gått miste om hela poängen med glasets utformning. Fyll bara glaset med ett par centimeter, och fyll på oftare istället.