Kosttillskott & nyttiga ämnen

Får du i dig alla de ämnen som du behöver genom den maten du äter? Kroppen behöver en mängd näringsämnen för att din kropp ska fungera och må bra. Om du inte får i dig alla dessa ämnen kan du behöva ta kosttillskott.

Vilka ämnen behöver vi få i oss?

Om man äter varierat så får man generellt i sig de ämnen som man behöver. Ibland kan man dock behöva komplettera med kosttillskott. Välj då ett omtyckt kosttillskott som passar dig.

Ämnena som kroppen behöver få i sig är:

  • Fett
  • kolhydrater
  • Protein
  • Vitaminer
  • Mineraler
  • Antioxidanter

Varför behöver vi dessa ämnen?

Många tror att fett är någonting dåligt. Men i själv verket fyller den flera viktiga funktioner. Till exempel krävs fett för att man ska kunna tillgodogöra sig vissa vitaminer samt för att man ska kunna producera könshormoner. Det finns olika sorters fetter, så kallade fleromättade fetter, enkelomättade fetter, mättade fetter och transfetter. De omättade fetterna finns enligt Vårdguiden i bland annat vissa sorters fisk, oljor, frön och nötter. Mättade fetter finns i bland annat chark- och mjölkprodukter. Fett i rimlig mängd är bra. Transfetter ska man dock vara lite försiktig med.

Fler bra ämnen att ha koll på

Även kolhydrater tror många är någonting negativt. Men om man inte fick i sig några kolhydrater så skulle kroppen inte heller få någon energi. Kroppen behöver kolhydrater. Kolhydrater finns i fibrer, stärkelse och socker. De finns inte bara i bröd och pasta och liknande produkter utan även i grönsaker. Protein är ett av kroppens viktigaste ämnen. Det transporterar bland annat syret i kroppen och bygger upp den. Utan protein skulle vi inte fungera. Protein får du i dig bland annat genom att äta kött, fisk och ägg. Är du vegetarian då är bönor och linser utmärkta alternativ. Vitaminer är nödvändiga för att kroppen ska kunna ta upp andra näringsämnen och de har också en mängd andra viktiga funktioner. Får du inte i dig tillräckligt av en viss sorts vitamin kan det vara ett tecken på att du inte äter tillräckligt varierat. Mineraler bygger bland annat upp skelettet och tänderna. Om man lider av brist på något av dessa ämnen så fungerar inte kroppen optimalt och man kan få olika typer av symptom. I så fall bör man överväga att lägga om sin kost eller att prova kosttillskott.