Grilla in våren

Åh du härliga vår – välkommen! Det är äntligen vår i Sverige, vissa kallar det till och med för sommar. Upp till 20 grader kan vi förvänta oss i nästan hela landet under kommande helgen och om du än inte har gjort det är det dags att plocka fram grillen.

Vad ska du grilla i helgen? Förhoppningsvis har du nu skickat ut inbjudan till5135200-happy-sun dina vänner och bjudit in till en riktigt härlig middag med grill. I Sverige är grilla näst intill heligt och någonting som alla gör när våren slagit ut i full blom. Men det gäller att vara försiktig innan du börjar, det är nämligen många som inte är medvetna om den brandrisk de utsätter sig för när de ska ge sig hän matlagningen.

För att du ska kunna grilla hundra procent säkert har vi här tagit fram de 2 viktigaste sakerna att ha i åtanke, allt utefter tips från Anders Finn som är inre befäl vid Räddningstjänsten:

  • Farlig Torka. Under vintern finns de stor risk att vissa slangar torkar, när de ligger och väntar på att användas. För att vara säker på att du kan grilla i lugn och ro är det viktigt att kontrollera om din slang till gasolgrillen, det kan du göra genom att bland annat använda en speciell spray eller vanligt såpvatten.
  • Brandsläckare: Innan du börjar grilla är det även viktigt att du ser till att du har en brandsläckare i närheten. Genom att ha det kommer du minimera en stor risk för att branden sprids. Självklart gäller det även att du är ordentligt uppmärksam när du grillar. Det går inte för sig att du tänder grillen och sedan går därifrån, den måste vara kontrollerad från första till sista sekund.