Färsk fisk allt populärare

Att man inom kokkonsten ser olika trender komma och gå igen är helt naturligt, och den absolut populäraste trenden just nu är rätter som involverar färskfångad fisk.

fisk grilladIdag går det alldeles utmärkt att köpa sin fiskeutrustning online och sedan ge sig ut i naturen och fiska, men det är dock inte alla som vill, orkar eller har intresse för just själva fisket utan enbart är intresserade av själva fångsten: den färska fisken. Och som tur är för dessa personer så är just färskfångad fisk något som blir allt populärare inom de olika mat-trenderna som just nu toppas av allt ekologiskt och närodlat. Till exempel skriver Sveriges Radio hur det blir allt vanligare att folk, såväl restauranger som lekmän, att köpa fisk direkt ifrån fiskarna och för att främja detta har man vid Simrishamns hamn storsatsat på detta från kommunens sida. Och i Blekinge har invånarna möjlighet att ladda hem en app för att beställa fisk direkt från fiskaren och sen åka till hamnen och hämta sin beställning. Än så länge är det dock få fiskare som anslutit sig till appen, skriver Sveriges Radio, men ju populärare fisken blir så kommer nog desto fler fiskare att ansluta sig när man ser vilken vinst man kan göra på detta sätt istället för att enbart sälja till butik.

”Egentligen finns det bara två saker att tänka på. För det första att fisken är färsk – om den inte är frusen vill säga. Fråga när den är fångad. Färsk fisk doftar fräscht av hav och inte det minsta ”fiskigt”. För det andra gäller det att inte laga fisken för länge. Då blir den lika torr som tråkig. Håll koll på köttet när det börjar vitna i stället för att stirra dig blind på klockan. Ju lägre tillagningstemperatur desto mindre risk att fisken ska bli torr.” läs mer här.

Många sätt att laga fisk på

Den som går under parollen att fisk är tråkigt och ensidigt får nog tänka om. Fisk går att laga på mängder av olika sätt och det hittar man snabbt bevis på när man läser Svenska Yles artikel ”Våra bästa fiskrecept” som listar olika sätt att tillaga bland annat abborre, brax, flundra, gädda, gös och lax med mera, vilka du hittar genom att klicka här.