Världens bästa restaurang

Bageri DjurgårdenDen världsberömda kocken Tommy Myllymäki sade en vecka efter att han ”enbart” knep bonsplatsen i den berömda och prestigefyllda kocktävlingen Bocus d’Or i Lyon, att han hade ett nytt mål, att öppna världens bästa restaurang. 

Tommy bor i dagsläget i Jönsköping med sin hustru, två barn och har ett tredje på väg. Men småbarnslivet stoppar inte Tommy från att starta nya projekt på annan ort, att öppna världens bästa restaurang på Djurgården i Stockholm. Hans partner i projektet är PG Nilsson och hans restauranggrupp Svenska Brasserier. I gruppen ingår Taverna Brillo, Sturehof, Riche och Teatergrillen, alla kring Stureplan, samt Luzette vid Centralstationen. I en läsvärd restaurangguide för Stockholm kan du hitta recensioner om dem. Tommy Myllymäki har sedan 2012 varit den kreativa ledaren för gruppen, så samarbetet är inte särskilt överraskande.

Kvarnbacken

Restaurangen som i dagsläget inte har något namn går under arbetsnamnet Myllymäki eller Kvarnbacken som det betyder på svenska och är planerad att ligga på Biskopsudden på Djurgården. Tidigare låg Lisa på Udden där men brann ned 2009 och sedan dess har tomten stått tom. Den nya fastigheten ritas av Jonas Bohlin som är Svenska Brasseriets egna husarkitekt och restaurangen beräknas öppna dörrarna någon gång under 2017 och beräknas ha plats för ett femtiotal matgäster. Tommys plan med restaurangen är att det ska bli en destination i sig, man ska vilja åka dit oavsett årstid och menyerna kommer finnas under en viss tid, sedan byts de ut.

”Jag behöver lära mig nya saker. Jag kommer aldrig känna mig färdigutbildad.” Säger Tommy i en intervju till Di Weekend.

Tidigare restauranger som Tommy varit kock och krögare för är: Julita Wärdshus, Den Småländska Kolonin samt sin nuvarande restaurang Spira och Sjön i Jönköping. Nu är det dock dags att packa väskorna för Stockholm och vara hundra procent dedikerad till projektet.