Bjud på tapas hemma!

Tapas har blivit en av de mest populära måltiderna här i Sverige, och det är ju verkligen en härlig sak när utländska rätter tar sig in i samhället och blir en ”standardrätt”. Det har däremot inte slagit lika mycket som exempelvis tacos, och antagligen främst för att folk där ute i Sverige inte är riktigt säkra på hur man faktiskt lagar riktigt bra tapas i hemmet.

Det finns dock väldigt många bra recept att  hämta på nätet för den som vill laga god tapas. Om du söker efter tapas recept kommer du snart att hitta vad du söker, i allt från potatis till smaskiga  gambas. Och det är ju också det som är det bästa med tapas, att det är plockmat så att man kan välja ut vad man gillar bäst. Och om man ska bjuda på tapas kommer det garanterat att finnas någonting som alla tycker om.

För att du ska komma igång med din tapas kommer här några exempel på vad du kan bjuda på:

  • Beroende på storleken på sällskapet som du ska bjuda på middag, välj ut ett antal tapas att bjuda på. Om ni exempelvis är fyra stycken som ska äta är det smart att tänka tre tapas per person. Försök att välja olika tapas så att tanken blir att alla ska äta från varje.

Här kommer några  säkra kort till din tapasbjudning:

  • Tapasräkor: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chilifrukten samt vitlök och lägg i en ugnsfast form med räkor och olja. Hetta upp hastigt i ugnen.
  • Pincho de pollo:  Hacka lök, vitlök och paprika och blanda i en skål med olja krydda och socker, detta blir marinaden. Skär sedan kycklingfilé i smala längder och trä på grillspett. Spetten läggs sedan i en form och marinaden hälls över för att sedan stå och dra ihop sig i kylskåpet i 2-3 timmar eller längre. Grilla sedan i 10 minuter tills spetten fått färg och är genomstekta.
  • Ostkuber med honung: Rosta solrosfrön i torr stekpanna tills de får fin färg. Skaka ofta så frön inte bränner fast. Hacka under tiden basilika och bland med olja, vinäger och honung i djup skål. Tärna ost i lagom stora bitar. Blanda ihop allting och stick sedan ner tandpetare i osten och låt gästerna plocka ur skålen.
  • Tomatbröd: Skär en baguette i skivor och lägg å en bakpappersklädd plåt. Häll över olja och strö på salt. Hacka tomater, pressa ner vitlök i en skål och blanda med tomaterna samt strösocker. Tomatröran ska sedan läggas på brödet och gratineras i drygt fem minuter i ugn.
  • Vitlökschampinjoner: Ansa svampar och skär i stora bitar. Stek sedan svamp i olja på medelvärme. Vitlök, schalottenlök, chili och sherry ska därefter tillsättas efter 5 minuter, och stekas ytterligare några minuter. Sedan behöver du bara salta och peppra.

Vattnas det i munnen nu? Ja det är klart, tapas är ju något av det godaste som finns. Ett som är säkert är att så länge du bjuder på tapas kommer dina gäster att bli mer än nöjda, om du följer receptet vill säga. Fler bra tapas hittas här.