Lite starkt

När en indisk restaurang inte har maträtten, kryddningen, Vindaloo på sin meny kan det vara en god idé att inte beställa in en av de starkaste rätterna man kan få på restaurang.

Det spelar liksom ingen roll hur hård man är, hur tuff man är eller om man varit på en veckas semester i Thailand och hävdar att man älskar het mat. Det finns nämligen trots denna svenska kärlek till het mat några rätter och traditioner man helst bör låta bli. Ibland kan man nöja sig med så kryddsvaga rätter att man inte ens med en kikare från Citydel kan urskilja pepparkornen. Det kanske är en överdrift. Viss het mat är ju ok. Och ju mer man äter av de starka kryddorna lär man sig och kroppen att hantera dem. Men vad gör man då om man varit lite för kaxig i thai-kiosken och tagit en rätt med tre chili under, om man blivit djärv eller antagit ett vad om att man ska klara av en kyckling Vindaloo?

När svetten lackar

Kan man sina starka kryddor kan man oftast vända en het matupplevelse till något positivt. Man kan tycka att det värmer gott i magen och att man svettas och driver ut gifter ur kroppen. Det senaste stämmer till en viss del och chili ökar även förbränningen i kroppen. Det som är negativt ät att om man inte är van kan faktiskt de starka kryddorna skada även inne i magen. Tillsammans med magvärk kommer som vanligt även svettningar och en känsla av att man har bränt sönder munnen. För att man ska kunna må lite bättre och njuta mer av både maten och sitt sällskap kan man hjälpa till att mildra upplevelsen lite. Det kanske allra mest effektiva sättet är socker och olika frukter. De neutraliserar effektivt hettan. Andra metoder är mjölk, yoghurt och andra mejeriprodukter samt ris. Det är bara testa själv nästa gång du svettas och blir tyst över en het chiligryta. Lite socker eller gräddfil så är det genast mer ätbart.