Ett nyttigare julbord

julbordNu är det julbordstider och också den tid på året då många äter som onyttigast och går upp i vikt. Det beror mycket på julbord, eller julmat överlag, söta drycker och alkohol. Man det går att äta lite nyttigare på julbordet och samtidigt njuta minst lika mycket!

Tidigare inlägg behandlade matkassar som man kan beställa hem, vilket är ett bra sätt för att hålla vikten. Men nu är det julbordstider och det kan vara svårare att kontrollera allt som äts och serveras. Det går trots detta att slippa alla de där extrakilona som säsongens julbord ofta genererar! Hurdå? Det behöver egentligen inte vara så svårt, det handlar om att prioritera vad man äter – inte att man ska skippa att äta julbord helt.

Drycken

Det som dricks på julbordet är ofta en stor bov i dramat. Istället för att dricka den där julölen eller söta glöggen så kan det vara lika gott och lyxigt att ta sig ett glas champagne eller rött vin istället. Istället för julmust kan man lika gärna dricka bubbelvatten med pressad lime eller citron i, det är en trevlig törstsläckare.

Julbordet

Maten på julbordet är ofta väldigt fet och innehåller mycket kolhydrater och socker. Det är detta som gör att vi så snabbt går upp i vikt. Kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson tipsar gällande julbordsätande. Hon menar på att man ta ägghalvor till sillen istället för potatis, satsa på sallader välja det där mörkare brödet i stället. Strunta i sötsakerna och ta istället lite goda ostbitar till kaffet eller vinglaset.

”Julmaten innehåller ju redan i sig ganska mycket fett. Och äter man kolhydrater till det, bildas det insulin i kroppen. Det gör att vi lagrar fettet som vi inte gör av med. Så äter du inte så mycket kolhydrater, kan du helt enkelt äta mer fett”, säger Ulrika till GP.