Rawfood är här för att stanna

Intresset kring raw food är stort och egentligen är raw food en gammal trend som kommit tillbaka, men vissa saker har förändrats.

Från början innebar raw food att man åt naturlig föda, som inte fick värmas till mer än 42 grader. Dagens raw food har ändrats något, enligt en artikel i Göteborgsposten gör man det idag lite enklare. Många av dem som säger sig att äta raw food gör det inte till hundra procent. Detta kan bero på att man idag bryr sig mer om smakerna, vilket gör att en raw food rätt kan innehålla en komponent som inte räknas som klassik raw food.

Mår bättre av att äta raw food

Idag är det lättare att få tag i kvalitativa raw food produkter online och på http://www.rawfoodshop.se/ finns ett stort utbud. Vardagen blir enklare eftersom bra råvaror kan vara svårt att få tag i. Om man äter raw food kost får man i sig mycket frukt och grönt, mycket fibrer och mindre av det som kroppen egentligen inte gillar, så som socker, glutenprodukter och vitt mjöl överlag. Svenska Dagbladet skriver att en av fördelarna med att hålla sig till raw food kost är att den utesluter all typ av skräpmat. Att minimera intaget av högprocessad mat är fördelaktigt för alla människor och det minskar även trycket på miljön. Det finns inga vetenskapliga studier som styrker att man blir friskare av att äta raw food, men många vittnar om en upplevd bättre känsla.

Grönsaker och näringsämnen

Orsaken till att raw food mat inte värms över 42 grader är för att bibehålla vitaminer, mineraler, enzymer och näringsämnen. Det finns många olika tips kring hur man tillagar maten, ett tips på recept finns här. Det man äter mest som trogen anhängare till raw food kosten är:

  • Mest: vegetariskt
  • Ibland: icke tillagat kött eller fisk
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Bär
  • Svamp
  • Groddar, alger
  • Linser, bönor
  • Vete- och korngräs
  • Nötter
  • Kallpressade oljor