Sveriges godaste vatten

När det kommer till oss svenskar och vår vattenkonsumtion är det oftast kranvatten som gäller och därför är det viktigt att vårt kranvatten är gott. För ett tag sedan utsågs Sveriges bästa kranvatten och vinnaren var skånsk.

I Dagens Nyheter kan man läsa om att landets bästa kranvatten blivit utsett. De som utsåg det bästa vattnet var en jury bestående av en stjärnkock och fyra kända sommelierer. Som vinnare i tävlingen stod skånska Bromölla som enligt juryn hade ett vatten som var väldigt rent och friskt men som ändå var smakfullt och hade karaktär. Enligt de som har hand om vattnet i området är det så gott för att de inte har några tillsatser överhuvudtaget. Inget klor eller andra kemikalier tillåts i vattnet, utan det är rent grundvatten.

Gör kranvattnet godare369984-running-water

Vill man ha det absolut bästa kranvattnet är det alltså dags att flytta till Bromölla men det finns knep för att göra sitt kranvatten lite godare om man inte är helt nöjd med kvaliteten. Exempelvis kan det vara smart att köpa en bra karaff till vattnet som håller det svalt, för inget är väl godare en ett glas riktigt kallt vatten. En karaff som håller nere temperaturen på vattnet kan man hitta på http://www.levhemma.se/eva-solo-karaffer. Förutom att vattnet blir godare när det är kallt, blir det ofta även godare när det är kolsyrat. De senaste åren har det blivit oerhört populärt att göra kolsyrat vatten hemma, men man bör dock vara sparsam med att dricka kolsyrat vatten eftersom det kan var dåligt för tänderna.

”En studie som genomförts i Karlstad visar att hemmagjort kolsyrat vatten kan öka risken för tandskador.” Läs mer.

Drick inte vatten till stark mat

När det kommer till att dricka något till stark mat, som den här sidan faktiskt handlar om, är vatten dock inte det bästa. I Aftonbladet kan man läsa att vatten endast förstärker det starka i maten och att yoghurt är att föredra för att milda hettan.